Mamy to! Gorzowski przysmak w słoiku to … masło jabłkowe z renety landsberskiej, jabłka wyhodowanego w naszym mieście w 1840 roku.
W piątek na terenie Gorzowskiego Rynku Hurtowego odbył się finał konkursu na najsmaczniejszy Gorzowski słoik jabłkowy. Zwycięski przepis – właśnie na masło jabłkowe - przygotowała Ewa Pietrzak.
Konkurs na Gorzowski słoik jabłkowy trwał od 1 do 21 października. Gorzowianie nadesłali blisko 20 oryginalnych przepisów. Wszystkie zostały ocenione przez mistrzów sztuki kulinarnej - ambasadorów miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem: Dawida Szkudlarka, Pawła Salamona i Łukasza Konika. Wybrali trzy najlepsze i przygotowali podczas wspólnego gotowania w czasie I Gorzowskiego Festiwalu Dyni i Chryzantemy na terenie GRH. Łukasza Konika podczas gotowania zastąpił Krzysztof Marciniak, również kucharz, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Kucharze przygotowali trzy jabłkowe przysmaki: masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry, wykonany w oparciu o duet kawowo-jabłkowy.
Ponad godzinę trwało przygotowanie potraw, później przyszedł trudny czas decyzji. - Mamy spory problem jako eksperci, bo każdy z przygotowanych przysmaków jest niezwykle smaczny i ciekawy w formie - podkreślił Paweł Salamon, który przygotowywał dżem dobry. Dawid Szkudlarek, który przygotowywał słodko-słony mikas landsberski podczas werdyktu postawił na słodkie smaki jabłka w miksie i maśle, natomiast opinia Łukasza Konika, którą wydał zaocznie, najwyżej oceniała masło jabłkowe. Masło najlepiej ocenił też wspierający konkursowy finał Krzysztof Marciniak.
Ostatecznie, po zapoznaniu się z opinią mieszkańców, eksperci wybrali recepturę na masło jabłkowe Ewy Pietrzak.
Przepis na masło jabłkowe Ewy Pietrzak
tutaj
.Zwyciężczyni otrzyma nagrodę – szybkowar, ufundowany przez prezesa Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agatę Dusińską. Autorka dwóch pozostałych przepisów, na miks labdsberski i dżem dobry, Barbara Feleniak, otrzymała nagrodę pocieszenia, owocowo-warzywny koszyk.
Konkurs Gorzowski słoik jabłkowy dotyczył przetworów z jabłek, które będą podane w słoiku i poddane pasteryzacji. Dodatkowe punkty jurorzy przyznawali za wykorzystanie w przepisie jabłek z renety landsberskiej. W sprawie rodzaju i smaku potrawy, zgodnie z regulaminem, była dowolność. Najważniejszym warunkiem była konieczność wykorzystania jabłek w procesie jej przygotowania.
Konkurs, zorganizowany przez Wydział Promocji i Informacji UM Gorzowa, wspólnie z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym, Zespołem Szkół Ogrodniczych i Gastronomicznych, to próba znalezienia gorzowskiego produktu regionalnego w oparciu o jabłko - renetę landsberską, odmianę wyhodowaną jeszcze w przedwojennym Landsbergu. Owoc doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów, a te mogą być świetnym produktem, promującym miasto i pozytywnie wyróżniającym Gorzów na kulinarnej mapie Polski.
Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Bartłomiej Nowosielski