UM Gorzów Wielkopolski: Masło jabłkowe gorzowski przysmak...

2 min czytania

Mamy to! Gorzowski przysmak w słoiku to … masło jabłkowe z renety landsberskiej, jabłka wyhodowanego w naszym mieście w 1840 roku.

W piątek na terenie Gorzowskiego Rynku Hurtowego odbył się finał konkursu na najsmaczniejszy Gorzowski słoik jabłkowy. Zwycięski przepis właśnie na masło jabłkowe - przygotowała Ewa Pietrzak.

Konkurs na Gorzowski słoik jabłkowy trwał od 1 do 21 października. Gorzowianie nadesłali blisko 20 oryginalnych przepisów. Wszystkie zostały ocenione przez mistrzów sztuki kulinarnej - ambasadorów miasta w kampanii GORZÓW # Stąd Jestem : Dawida Szkudlarka, Pawła Salamona i Łukasza Konika. Wybrali trzy najlepsze i przygotowali podczas wspólnego gotowania w czasie I Gorzowskiego Festiwalu Dyni i Chryzantemy na terenie GRH. Łukasza Konika podczas gotowania zastąpił Krzysztof Marciniak, również kucharz, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Kucharze przygotowali trzy jabłkowe przysmaki: masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry, wykonany w oparciu o duet kawowo-jabłkowy.

Ponad godzinę trwało przygotowanie potraw, później przyszedł trudny czas decyzji. - Mamy spory problem jako eksperci, bo każdy z przygotowanych przysmaków jest niezwykle smaczny i ciekawy w formie - podkreślił Paweł Salamon, który przygotowywał dżem dobry. Dawid Szkudlarek, który przygotowywał słodko-słony mikas landsberski podczas werdyktu postawił na słodkie smaki jabłka w miksie i maśle, natomiast opinia Łukasza Konika, którą wydał zaocznie, najwyżej oceniała masło jabłkowe. Masło najlepiej ocenił też wspierający konkursowy finał Krzysztof Marciniak.

Ostatecznie, po zapoznaniu się z opinią mieszkańców, eksperci wybrali recepturę na masło jabłkowe Ewy Pietrzak.

Przepis na masło jabłkowe Ewy Pietrzak

Zwyciężczyni otrzyma nagrodę szybkowar, ufundowany przez prezesa Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agatę Dusińską. Autorka dwóch pozostałych przepisów, na miks labdsberski i dżem dobry, Barbara Feleniak , otrzymała nagrodę pocieszenia, owocowo-warzywny koszyk.

Konkurs Gorzowski słoik jabłkowy dotyczył przetworów z jabłek, które będą podane w słoiku i poddane pasteryzacji. Dodatkowe punkty jurorzy przyznawali za wykorzystanie w przepisie jabłek z renety landsberskiej. W sprawie rodzaju i smaku potrawy, zgodnie z regulaminem, była dowolność. Najważniejszym warunkiem była konieczność wykorzystania jabłek w procesie jej przygotowania.

Konkurs, zorganizowany przez Wydział Promocji i Informacji UM Gorzowa, wspólnie z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym, Zespołem Szkół Ogrodniczych i Gastronomicznych, to próba znalezienia gorzowskiego produktu regionalnego w oparciu o jabłko - renetę landsberską, odmianę wyhodowaną jeszcze w przedwojennym Landsbergu. Owoc doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów, a te mogą być świetnym produktem, promującym miasto i pozytywnie wyróżniającym Gorzów na kulinarnej mapie Polski.

Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.

Wydział Promocji i Informacji

Fot. Bartłomiej Nowosielski

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją

Urząd Miasta Gorzowa Wielkopolskiego,

gorzow.pl/PL/3235/7820/Maslo_jablkowe_-_gorzowski_przysmak_w_sloiku/k/

Autor: krystian