Kawa Kimba A&R

Pomimo tego, że na świecie można znaleźć całe mnóstwo niesamowicie różnych kaw rodzajów ziaren można znaleźć jedyne dwa. Są to Arabica oraz Robusta. Niektóre kraje specjalizują sie w produkcji jedynie jednego z nich podczas gdy inne zajmują się oboma. Kawą, która łączy te dwa rodzaje jest Kimba A&R. Co to za kawa i jak smakuje?

Kimba A&R – smak i pochodzenie

Kawa Kimba A&R to mieszanka ziaren Arabiki oraz Robusty, czyli dwóch rodzajów ziaren, które są hodowane na świecie. Ziarna w tej kawie pochodzą z Brazylii, czyli największego producenta kawy na świecie oraz Indii. Pomimo tego oba te rodzaje wywodzą się z kompletnie innego miejsca. Arabika pochodzi z rośliny, która zwana jest kawą arabską. Wywodzi się ona ze wschodniej Afryki, a głównie Etiopii, Mozambiku oraz rejonu gdzie znajdziemy Wielkie Jeziora Afrykańskiego. Pomimo tego skąd pochodzi największy jej producenci to właśnie Brazylia, Kolumbia oraz Indonezja. Robusta to z kolei tak zwana kawa kongijska, która podobnie jak Arabika została rozpromowana na całym świecie. Robustę uznaje się za tańszą alternatywę i dopełnienie mieszanek. Kimba A&R to mieszanka obu tych ziaren, co dobrze równoważy smak, który jest mało kwasowy, a sama kawa ma sporo kofeiny. Znaleźć ją można pod adresem https://szczyptaorientu.pl/oferta/kawa/kimba-brazylia-indie/

Takie połączenie można wykorzystać na przykład do stworzenia caffè latte macchiato. Dobrze się ona sprawdzi dla osób, które preferują bardziej delikatne smaki i mniejszą ilość kofeiny. Więcej o kulinariach, ale też działaniu internetu, modzie, czy lifestylu dowiedzieć się można poprzez wejście na stronę fit4u.com.pl. Oferuje ona spory zakres ciekawych porad czy też wyczajnych ciekawostek, które zaciekawią każdego.