W piątek 29 stycznia br. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie odbędzie się finał wojewódzki konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik. Przez kilka godzin adepci sztuki cukierniczej będą tworzyć słodkie arcydzieła. Tematem przewodnim konkursu jest „Fantastyka w literaturze”. Tegoroczny konkurs odbywa się przy wsparciu Miasta i Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Gorzowski Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej Karmać kształci w zawodzie cukiernika od wielu lat. Jako jedyna szkoła w regionie wstawia „zawodników”, tj. uczniów w etapie wojewódzkim turnieju, który odbywa się już od 25 lat. W finale wezmą udział cztery uczennice szkoły branżowej pierwszego stopnia ZSG. To uczennice trzeciej klasy. Nagrodą w konkursie będzie możliwość uczestniczenia w finale krajowym we Wrocławiu oraz bony pieniężne od partnera - Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Konkurs organizowany jest pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty, Izby Rzemiosła i Przedsiębiorców oraz Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie oraz przy wsparciu Miasta i GRH. Izba Rzemiosła i Cech Przedsiębiorców wspierają szkołę finansowo przy organizacji turnieju, podobnie jak większość gorzowskich cukierni, które dbają o to, by uczniom podczas pieczenia i przygotowywania pac konkursowych nie zabrakło produktów. Współpraca Szkoły z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym jest wypełnieniem zapisów porozumienia zawartego we wrześniu ubiegłego roku. Szkoła i GRH współpracują podczas organizacji miejskich przedsięwziąć na rzecz zdrowia mieszkańców i wzrostu świadomości zdrowego żywienia i stylu życia.
Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik odbywa się co roku, od 25 lat. Biorą w nim udział uczniowie klas trzecich zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie cukiernik. Tematyka turnieju obejmuje wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych poszerzone o literaturę zawodową. Temat przewodni tegorocznej edycji turnieju „Fantastyka w literaturze”. Etap wojewódzki składa się z części teoretycznej i części praktycznej. Część praktyczna polegała na sprawdzeniu umiejętności praktycznych uczniów.
Po raz pierwszy będzie można podpatrzeć uczniów podczas pracy. Do rejestrowania prac podczas konkursu zapraszamy dziennikarzy. Konkurs zaplanowany jest na piątek 29 stycznia, rozpoczyna się o godzinie 8.00 częścią teoretyczną, a od godziny 9.30 uczniowie rozpoczną realizację zadań praktycznych, czyli będzie pieczenie, gotowanie i dekorowanie. Zakończenie pracy planowane jest na godzinę 14.30, przed godziną 15.00 odbędzie się uroczysty finał konkursu z wręczeniem nagród i udziałem partnerów.
Rok 2021 jest wyjątkowy dla Zespołu Szkół Gastronomicznych, to bowiem rok 75. jubileuszu placówki.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
Foto: archiwum Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.