Mamy to! Gorzowski przysmak w słoiku to … masło jabłkowe z renety landsberskiej, jabłka wyhodowanego w naszym mieście w 1840 roku.
W piątek na terenie Gorzowskiego Rynku Hurtowego odbył się finał konkursu na najsmaczniejszy Gorzowski słoik jabłkowy. Zwycięski przepis – właśnie na jabłkowe masło - przygotowała Ewa Pietrzak.
Oto przepis:
Idealne do domowego ciasta biszkoptowego lub bułki, tostów, lodów deserów. Przygotowywane przez gotowanie jabłek z przyprawami i odrobiną cukru do miękkości. Jednak masło jabłkowe różni się tym, że zamiast zatrzymywać się, gdy jest przyjemne i pyskate, nadal je gotujesz, aż stanie się ciemniejsze, bardziej skoncentrowane, grube i błyszczące. Można użyć do pieczenia ciast, a nawet w sosach mięsnych. Jest dość wszechstronne. Jeśli przetwarzasz go w sterylizowanych słoikach, powinien on zachowywać się niemal bez końca. W lodówce potrwa od kilku tygodni do miesiąca. W zamrażarce około 4-6 miesięcy.
• 3 kg jabłek (miękkie, słodkie odmiany)
• 2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 1/2 łyżeczki cynamonu
• 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki ziela angielskiego'
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1 łyżka soku z cytryny
• odrobina soli
• 3/4 szklanki jabłkowego cydru
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, pokrój i posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do wolnowaru i mieszaj, aż się dobrze wymieszają. Przykryj i gotuj na niskim poziomie około godziny lub aż masło zgęstnieje i rozpadnie się. Przenieś do robota kuchennego w celu przecieru. Jeśli masło jabłkowe jest zbyt cienkie, przenieś je z powrotem do garnka, zdejmij pokrywkę i gotuj na niskim poziomie, aż zgęstnieje. Mieszaj często, gdy masło jabłkowe zgęstnieje, aby zapobiec przypaleniu. Całkowicie ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Masło jabłkowe można również zamrozić lub zapasteryzować w 90 stopniach.
Dariusz Wieczorek
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Bartłomiej Nowosielski