W poniedziałek pasażerowie świątecznego tramwaju oraz gorzowianie, którzy odwiedzili centrum miasta, otrzymywali ufundowane przez Gorzowski Rynek Hurtowy zestawy do „Barszczu po gorzowsku”, do których były dołączone przepisy świąteczne na tę zupę od szefa kuchni, ambasadora kampanii Gorzów #Stąd Jestem Pawła Salamona.
W zestawie znajdowały się buraki, jabłka, seler, pietruszka i chrzan, podstawowe składniki do ugotowania barszczu. Wszystkie warzywa i owoce pochodziły od lokalnych dostawców i sprzedawców z ryneczku przy Jerzego.
Kolejne zestawy do „Barszczu po gorzowsku” zostaną przygotowane tuż przed świętami Bożego Narodzenia (trzy dni - od 16 do 18 grudnia). Wtedy również możliwość ich otrzymania będą mieli pasażerowi świątecznego tramwaju.
W ubiegłym roku Paweł Salamon, szef kuchni i ambasador miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem, wspólnie z Krzysztofem Marciniakiem, również szefem kuchni, „barszcz po gorzowsku” ugotowali dla mieszkańców tuż przed Bożym Narodzeniem, podczas dnia targowego na ryneczku przy Jerzego.
W tym roku, z uwagi na ograniczenia epidemiczne, wspólnego gotowania i degustacji nie będzie, ale Gorzowski Rynek Hurtowy przygotował dla mieszkańców zestawy, z których można barszcz ugotować samemu, w domu.
Akcja „Barszcz po gorzowsku do rąk własnych” to jedno z wielu zaplanowanych działań w ramach kampanii „Gorzów blisko Świat”. W tym roku ma ona nieco inną formułę, ale harmonogram jest bogaty. Wśród kolejnych wydarzeń mamy między innymi uruchomienie „Okna świętego Mikołaja” (8 grudnia), „szlachetną wigilię” (17 grudnia) czy „Koncert zimowy” z Filharmonii Gorzowskiej online (18 grudnia).
Szczegóły działań przedświątecznych
tutaj.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Bartłomiej Nowosielski