I Festiwal Renety Landsberskiej w Gorzowie Wielkopolskim - smaki, sadzonki i tradycja

2 min czytania
I Festiwal Renety Landsberskiej w Gorzowie Wielkopolskim - smaki, sadzonki i tradycja

W sobotę Ryneczek przy Jerzego zamienił się w święto renety landsberskiej — pierwsza edycja festiwalu przyciągnęła tłumy, sadzonki rozeszły się w kilkadziesiąt minut, a na stołach królowały dania z lokalnym jabłkiem.

  • Zobacz jak reneta landsberska wraca do Gorzowa Wielkopolskiego
  • Skosztuj festiwalowych potraw i poznaj smak renety

Zobacz jak reneta landsberska wraca do Gorzowa Wielkopolskiego

Pierwsza edycja Gorzowskiego Festiwalu Renety Landsberskiej odbyła się na placu targowym Ryneczku przy Jerzego. Organizatorem imprezy był Gorzowski Rynek Hurtowy, współorganizatorami Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Młodzieżowy Dom Kultury; partnerami wydarzenia były m.in. Miasto Gorzów, Zespół Szkół Gastronomicznych, MZK, OSiR i Lubuski Bank Spółdzielczy.
Wydarzenie miało charakter rodzinny i promocyjny — pokazując smak, historię i możliwość przywrócenia tej odmiany do miejskich ogrodów.

“Liczymy, że festiwal na stałe wejdzie do kalendarza miasta i będzie wydarzeniem, które połączy mieszkańców Gorzowa wokół lokalnej tradycji i wspólnego dziedzictwa” - Joanna Kasprzak-Perka, prezes GRH

Reneta landsberska została wyhodowana w 1840 roku przez Theodora Heinricha Otto Burchardta. Jej owoce pojawiły się po raz pierwszy w 1852 roku w sadzie na terenach dzisiejszego śródmieścia, stając się częścią historycznego krajobrazu dawnego Landsbergu.

Skosztuj festiwalowych potraw i poznaj smak renety

Na stoiskach serwowano potrawy przygotowane przez uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych oraz gorzowskich szefów kuchni. Publiczność wyjątkowo doceniła połączenia jabłka z tradycyjną kuchnią, m.in. wątróbkę drobiową z musem z renety; nie zabrakło też pierogów, deserów i napojów opartych na miejscowej odmianie. Pokazy kulinarne na żywo dopełniały atmosferę festynu.

“Marzymy, by reneta landsberska znów rozkwitła w gorzowskich ogrodach i na naszych stołach” - Joanna Kasprzak-Perka, prezes GRH

W programie znalazły się też występy artystyczne i animacje: zespoły taneczne, występy wokalne — m.in. Młodych Gorzowiaków oraz chóru Active z II LO — pokazy iluzjonistyczne oraz warsztaty dla najmłodszych. Dla uczestników dostępny był bezpłatny transport zapewniony przez MZK.

“To owoc, który łączy przeszłość z teraźniejszością i staje się jedną z wizytówek naszego miasta. Dzięki festiwalowi mamy możliwość poznania walorów smakowych tego gorzowskiego jabłka i spędzania wspólnie całymi rodzinami wolnego czasu” - Izabela Piotrowicz, wiceprezydent Gorzowa

Sprzedaż certyfikowanych sadzonek wzbudziła największe zainteresowanie — rozeszły się w kilkadziesiąt minut. Kolejna dostawa ma trafić do sprzedaży dopiero wiosną, dlatego w planach organizatorów jest założenie sadu renety landsberskiej przy szkole rolniczej w Kamieniu Małym, by zwiększyć dostępność drzewek.

Na miejscu obecny był przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa; inicjatywa była powiązana z ideą #KupujŚwiadomie i promocją polskiej żywności oraz producentów.

Fot. Karolina Machnicka

na podstawie: UM Gorzów Wielkopolski.

Autor: krystian