Przedstawiamy przepis na Barszcz po gorzowsku autorstwa Pawła Salamona.
Pamiętaj, barszcz podgrzewaj, ale nie gotuj – przypomina kucharski mistrz.
Zakwas
2 kg buraków
1 mała główka czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
1 łyżka soli
majeranek
woda
Barszcz
2.5 l wody lub wywaru wegańskiego
2 szt. renety landsberskiej
4 ząbki czosnek
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
1/2 małego selera
1 cebula lub mały por
20 g suszonych grzybów
2 kg buraków
1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
majeranek
1 liść laurowy
ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Metoda przygotowania:
Po pierwsze... Z jak zakwas; buraki obierz i postaraj się cienko je pokroić lub zetrzyj na plasterki na tarce. Układaj, dociskając w kamionkowym lub szklanym naczyniu. Pomiędzy buraki włóż ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość zalej wodą (tak, aby przykrywała buraki, nie więcej). Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.
W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3-7 dniach. Nie zaglądaj w tym czasie do niego:)
Drugi etap... po kilku dniach...B jak barszcz; grzyby suszone zalej 300 ml wody, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, możesz lekko zarumienić. Renetę obierz i wytnij gniazda nasienne, podziel na małe kawałki. Buraki obierz i pokrój w grube plastry lub kostkę. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na ok 2 h. W tym czasie przynosimy zakwas i możemy przecedzić.
Do warzyw, buraków i jabłka wlewamy gorący wywar grzybowy oraz przegotowaną gorącą wodę, całość gotuj na małym ogniu ok 40 minut.
Do garnka wlej zakwas do smaku. Dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Z kulinarnymi pozdrowieniami
Paweł Salamon
Fot. Bartłomiej Nowosielski