Dwanaście wigilijnych potraw przygotowali gorzowscy szefowie kuchni dla potrzebujących rodzin z Gorzowa i okolic. Wszystko w ramach „szlachetnej wigilii”, która była elementem przedświątecznej kampanii „Gorzów blisko świąt” oraz akcji „Szlachetna paczka”.
Przygotowane i spakowane potrawy i produkty wkrótce trafią do ponad dwudziestu gorzowskich rodzin, wskazanych przez wolontariuszy „Szlachetnej paczki”.
Dziesięciu mistrzów wraz z pomocnikami przez kilka godzin przygotowywało tradycyjne wigilijne potrawy, które trafią na świąteczne stoły najbardziej potrzebujących gorzowian, m.in. barszcz, zupę grzybową, chleb na zakwasie, rybę po grecku i śledzie w oliwie. Gotowali wspólnie w Studiu Dobrego Smaku, prowadzonym przez firmę Ulton, partnera akcji. Wśród kucharzy byli m.in. ambasadorowie akcji GORZÓW #Stąd Jestem Paweł Salamon i Dawid Szkudlarek oraz Krzysztof Marciniak, Bartosz Wicherek, Piotr Kisson i Maciej Pisarek.
Wigilijne gotowanie mistrzów w tym roku wsparli mieszkańcy Gorzowa, którzy przez trzy dni dostarczyli ponad 15 kilogramów produktów do gotowania: mąkę, cukier, oliwę, bakalie, przyprawy, kawę, herbatę i puszki z koncentratami warzywnymi oraz konserwy mięsne. Przygotowane potrawy i dodatki w postaci gotowych produktów trafią do potrzebujących przed świętami.
Przez ponad godzinę, dzięki transmisji telewizyjnej, można było podpatrywać mistrzów podczas gotowania. Na miejskim świątecznym kanale You Tube „Gorzów blisko świat” można obejrzeć relację z gotowania, ciekawe rozmowy z kucharzami i posłuchać wskazówek, dotyczących przygotowywania wigilijnych potraw. Zapraszamy
tutaj
.Partnerem akcji „Szlachetna wigilia” były firmy Ulton, Kaufland i Bukieteria, przy wsparciu Wydziału Obsługi Biznesu i Inwestora UM Gorzowa Wlkp.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Marta Liberkowska