Słodko, kolorowo i … fantastycznie było podczas finału konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. Zwyciężczyni Sandrze Glonek za pracę zatytułowaną „Alicja w krainie czarów” osobiście pogratulowała wiceprezydent miasta Małgorzata Domagała. Hasło tegorocznej cukierniczej rywalizacji to „Fantastyka w literaturze”.
 
Kilka godzin trwały przygotowania w ramach części praktycznej konkursu, który był etapem wojewódzkim przez finałem we Wrocławiu. Ogólnopolski konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik organizowany jest od 26 lat. Gorzowski Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karmać jako jedyna szkoła w regionie wstawiła swoich „zawodników”. W finale wzięły udział 4 uczennice trzeciej klasy szkoły branżowej pierwszego stopnia ZSG. Jury oceniło prace, przyznając następujące miejsca:
  1. Sandra Glonek,
  2. Julia Januszewska,
  3. Wanessa Boczek,
  4. Klaudia Fenicz.
 
Zwyciężczyni etapu wojewódzkiego pojedzie do Wrocławia, powalczyć o miano najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik w Polsce. Dla uczestników szkolnej rywalizacji nagrody przygotował Gorzowski Rynek Hurtowy, partner szkoły. To bony pieniężne do wykorzystania w wybranych sklepach.
 
Konkursowym pracom przyglądała się wiceprezydent Gorzowa Małgorzata Domagała, która gratulowała uczestniczkom zaangażowania i umiejętności. - Wszystkie prace wyglądają imponująco, jak małe dzieła sztuki. Mam świadomość, jak trudną drogę trzeba przejść, by przygotować takie produkty, dlatego cieszę się, że nasz gorzowski „gastronomik” pielęgnuje tradycje cukiernicze i kształci już kolejne pokolenie w tej branży - podkreśliła wiceprezydent.
 
 
Wojewódzki etap konkursu zorganizowany został pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty, Izby Rzemiosła i Przedsiębiorców oraz Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie oraz przy wsparciu Miasta i GRH. Izba Rzemiosła i Cech Przedsiębiorców wspierają szkołę finansowo przy organizacji turnieju, podobnie jak większość gorzowskich cukierni, które zadbały o to, by uczniom podczas pieczenia i przygotowywania pac konkursowych nie zabrakło produktów.
 
Współpraca Szkoły z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym jest wypełnieniem zapisów porozumienia zawartego we wrześniu ubiegłego roku. Szkoła i GRH współpracują podczas organizacji miejskich przedsięwziąć na rzecz zdrowia mieszkańców i wzrostu świadomości zdrowego żywienia i stylu życia.
 
Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik odbywa się co roku, od 25 lat. Biorą w nim udział uczniowie klas trzecich zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie cukiernik. Tematyka turnieju obejmuje wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych poszerzone o literaturę zawodową.
 
Rok 2021 jest wyjątkowy dla Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie, to bowiem rok 75. jubileuszu placówki.
 
Marta Liberkowska
fot. Jan Wojtanowski
 

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją