Do 21 października br. czekamy na przepisy na najsmaczniejsze jabłkowe danie w słoiku. Przepisy ocenią mistrzowie - szefowie kuchni i wybiorą najlepszy. Konkurs ma pomóc stworzyć i przygotować regionalny produkt spożywczy, który będzie promował miasto i wyróżni nas pozytywnie na kulinarnej mapie Polski.
 
W piątek do udziału w konkursie zapraszaliśmy mieszkańców, robiących zakupy na ryneczku przy ulicy Jerzego. Z dużym zainteresowaniem przyjmowali zaproszenie z obietnicą przygotowania receptury na jabłkowy specjał w słoiku.
 
 
Do konkursu może przystąpić każdy, kto ma ukończone 16 lat. By wziąć w nim udział, wystarczy na adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub tradycyjny adres Urzędu Miasta - Wydziału Promocji i Informacji wysłać przepis na jabłkowe danie w słoiku:
 
Urząd Miasta Gorzowa – Wydział Promocji i Informacji
ul. Sikorskiego 3-4
66 – 400 Gorzów Wlkp.
z dopiskiem: konkurs kulinarny
 
Konkurs jest organizowany przez Miasto Gorzów, wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych, Ogrodniczych i Gorzowskim Rynkiem Hurtowym.
 
Nagrodę w konkursie – sprzęt kulinarny o wartości 1 000 zł funduje GRH. W jury zasiadają szefowie kuchni, ambasadorowie miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem Łukasz Konik, Dawid Szkudlarek i Paweł Salamon.
 
Szefowie kuchni najlepsze przepisy przetestują osobiście, wypróbują i wskażą ten, który będzie najsmaczniejszy i najbardziej pomysłowy, a jednocześnie najadający się do pasteryzacji, by gotowy produkt jak najdłużej zachował świeżość. Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.
 
Na przepisy czekamy do 21 października. Finał konkursu odbędzie się 25 października na terenie GRH.
 
 
Więcej tutaj.
 
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
 
Fot. Kamil Bednarz

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją