Bartosz Wicherek, podopieczny Dawida Szkudlarka, ambasadora miasta w kampanii Gorzów #Stąd Jestem, zwyciężył w konkursie International Chef Culinary Cup 2019. 
 
- Fajnie, że Gorzów jest coraz bardziej widoczny na kulinarnej mapie Polski. Chcemy mocno promować kuchnię regionalną w nowatorskim wydaniu – powiedział Dawid Szkudlarek.
 
Bartosz to zdolny 21-latek, który pod okiem Dawida Szkudlarka zdobywa kolejne umiejętności kulinarne, chcąc dorównać swojemu mentorowi. - Podczas mojej pracy pod okiem szefa Dawida Szkudlarka staram się poszerzać zakres swoich obowiązków i rozwijać się poprzez stawianie sobie nowych wyzwań. Jednym z nich był udział w konkursie International Chef Culinary Cup 2019. To wspaniałe doświadczenie, a zarazem sprawdzenie samego siebie i swoich umiejętności – powiedział Bartosz Wicherek.
 
W marcu br. odbyła się czwarta edycja konkursu kulinarnego International Chef Culinary Cup. Uczestnicy musieli w ciągu jednej godziny przygotować siedem porcji dania. Bartosz Wicherek przyrządził comber z sarny ze świeżym rozmarynem i jałowcem, kluską ziemniaczaną i śmietaną, pierożek z kalarepy ze świeżym jabłkiem, chrzanem i szczypiorkiem oraz sałatkę z buraków i borówek.
 
- Głęboko wierzyłem w to, że Bartosz ma aspirację do wygrania tego konkursu. Stworzyliśmy koncept dania, które oddaje uroki tego miejsca, regionu lubuskiego i okolic Gorzowa. Sarnina to mięso, które wywodzi się z tego terenu – powiedział Dawid Szkudlarek.
 
Bartosz Wicherek to kolejny zdolny kucharz pochodzący z Gorzowa. Nasze miasto w ostatnim czasie stało się kuźnią talentów. Mamy już w gronie ambasadorów miasta trzech szefów kuchni. W marcu 2018 roku ten zaszczytny tytuł przyjęli Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon i Łukasz Konik
 
Trzymamy kciuki za Bartosza, który dzięki współpracy ze zwycięzcą Top Chef i swojemu dużemu zaangażowaniu cały czas się rozwija i bez wątpienia jeszcze nie raz o nim usłyszymy. 
 
Kolejne wyzwania to m.in. zaangażowanie w restaurację "Siedem Stołów". - Chcemy, aby się rozwijała i serwowała najlepsze dania w regionie. Otrzymałem również propozycję udziału w kulinarnej kadrze narodowej juniorów. Cieszę się, że będę reprezentował Gorzów – dodał Bartosz Wicherek.
 
 
 
 
Karolina Machnicka, Kamil Bednarz
Wydział Promocji i Informacji
 
Fot. Kamil Bednarz

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją


Dodaj komentarz
Komentarze nie odnoszące się bezpośrednio do treści artykułu, obraźliwe, nieprawdziwe oraz niezgodne z prawem, reklamowe publikowane bez zgody wydawcy mogą zostać usunięte przez administrację. Komentarz osoby niezalogowanej, który zawiera link/i jest zatwierdzany ręcznie przez administrację.